Tavla 4

 

Byxfickstorget, en fyrvägskorsning med kiosk och busshållplats. Här stod Sågmyras majstång som flyttades med nya vägens tillkomst på 1960-talet. Långt tidigare fanns det planer på ett affärscentrum kring Byxfickstorget.

 

Verksamheter

Här låg Erik Halfvarssons, i dagligt tal kallad Barbis, herrfrisersalong. Halvarsson startade frisörsalong 1935 i Lundegård och fortsatte verksamheten i Backgården fram till sista veckan i oktober 1975.
 
Backgården, som både tidigare och fortfarande är bostadsfastighet, uppfördes 1912.
 
Skogsbo med två lägenheter och ett par enkelrum byggdes 1916. En av hyresgästerna var Sågmyra-profilen Melker Eriksson.
 
Berghs Kiosk låg vid Byxfickstorget under 1940-talet. Kiosken ägdes av Fredrik Bergh. I anslutning till kioskrörelsen bedrev han firma Berghs Cykel & Sport. Han hade även taxirörelse på 1940 och 1950-talen.
 
På 1960-talet drevs kiosken av Pressbyrån och senare av Sven Karén en kortare tid. Under en kortare period på 1980-talet fanns en blomsterhandel i kiosken. Bland dem som sålde blommor var Inga-Lisa Liljas.
På 1950-talet låg, strax norr om Leksandsvägen, en ribbgård som försörjde fabriken med ved. Ännu tidigare, kanske kring 1910-talet, har det funnits en skjutbana invid nuvarande väg mot gamla badstranden. En skytteförening bildades 1911.
 

Konsum och bibliotek

1933 öppnade Konsumbutiken vid Leksandsvägen och samtidigt lades butiken i Sågen ner. Föreståndaren i Sågen, Fredrik Nordahl d y, följde med vid flytten. Omsättningen i det som kallades ”Tvåan” översteg 1940 omsättningen vid huvudaffären i Bengtsgårdarna. Affären drevs till 1967 då den lades ner. Fastigheten köptes av Tidstrands och användes som bostad.  Senare övergick huset i privat ägo och från 1979 hyrde Falu kommun nedre våningen för biblioteksfilial.
 
Sågmyraborna hade möjligheter att låna böcker på Bengtssons Café genom ABF och i Templarlokalen genom NTO. 1954 startade Olle Andersson Sågmyra bibliotek genom att dra samman de få böcker som fanns i spillrorna av ABF- och NTO-biblioteken. Utlåningen var förlagd i källarvåningen i nya skolan som invigdes 1955.
 
I slutet på september 1979 flyttade biblioteksverksamheten till Konsum Tvåan där den varit sedan dess.  Kommunalrådet Bertil Helldin invigde biblioteket i den nya lokalen. Den första föreståndaren var Inga-Britt Eek.
2003 ville Kulturnämnden lägga ner biblioteket i Sågmyra av kostnadsskäl.  Filialen skulle ersättas av en bokbuss. Förslaget vållade protester och ledde till stormöte. Resultatet blev en kompromiss med Stadsbiblioteket i Falun. Sågmyraborna var och är nöjda med sitt bibliotek.

 

Postflytt

Vid Back Eriks väg låg Stig Olssons musikaffär i slutet av 1930-talet. I samma hus låg Sally och Kalle Östlunds tapetserarverkstad på 1950- och 60-talet.
 
Back Eriks väg, uppe på åsen, är döpt efter byggmästaren Back Erik Eriksson, född  1885. Han byggde stora delar av fabriken. Back Erik föddes i Torrberg i Leksand, men arbetade i Stockholm innan Sågmyra. Han uppförde en villa vid den väg som så småningom namngavs Back Eriks väg.
 
Back Erik Eriksson var gift med Nall Anna Jonsdotter från Röjeråsen i Rättvik. Hon kom till Stockholm som trädgårdskulla och blev senare bryggerikulla. I Stockholm  träffade hon Back Erik Eriksson och bildade familj. De bodde i Stockholm en tid före  flytten till Sågmyra.
Posten flyttades från närbelägna Idrottspaviljongen till Solhem 1922. Den fastigheten låg precis invid Leksandsvägen och granne med Såggården. Från Solhem flyttades Posten 1929 till Bengtssons Café . Ruth Bergström var postföreståndare mellan 1932 och 1963. När makarna Åke och Ruth Bergström byggde en villa i slutet av 1930-talet på nuvarande Yllevägen 1, flyttade Posten dit. Postverksamheten blev under decennier förknippad med Ruth Bergströms person. Fru Bergström, född Sterner, arbetade innan hon kom till Sågmyra på poststationerna i Torgåsmon och Dala-Floda.
 
I Bergströms lokaler fanns posten fram till 1986 då den flyttades till Karéns.
 
I den Bergströmska villan hade Eva Lotta Klärcke textilateljé i slutet på 1980-talet.
 
I mitten av 1960-talet flyttades ishockeyplanen från paviljongen till en tomt nedanför den Bergströmska villan i samband med vägombyggnad. 1972 överlät Sågmyra IF hockeysarg och belysning till Falu kommun. Rinken flyttades till motionshallen vid Tidstrandsvallen.
Här låg också distriktssköterskans mottagning, poliskontoret och Uno Anderssons Frisersalong.
 

Forkarlar

I Såggården, närmast ån, bodde Såg Erik Ersson, som kallades Såggubben. Han gifte sig med Stin Anna från Bengtsgårdarna.  Om vinterkvällarna på 1880-talet vimlade Såggården av forkarlar från olika Siljanssocknar. Vid ladan stod ett färdstall med spiltor. Morakarlarna sålde klockor eller vävskedar och Orsakarlarna sålde slipstenar.
På den här tiden gick en slingrande stig från Såggården ner mot hyttorna efter det gamla nickelverket. Trakten kallades Bastuskogen och bestod av grova tallar. Den 15 augusti började jakten och kräftfisket. Upp till 30 tjog kräftor kunde Sågmyrapojkarna plocka under några timmar i Hyttdammen och Årbosjön.

 

 

 

 

Öppettider på Muséet:

Muséet är öppet varje lördag och söndag kl 12 - 15 med bemanning.

VÄLKOMMEN IN !

Sågmyra Hembygdsmuseum
Tidstrandsvägen 3

 o o o o o o o o o o o o o  

 

 

Vill du tipsa oss om nåt som händer här i Sågmyra,

maila oss på shf@wgst.se